Again and again and again

[Review]

I’m  just wondering, what would I do if I could back to the past,  back to some episode of my life few years ago, few months ago or few hours ago? again and again ?  it will be interesting or boring to the max? dunno.

When I watched Source Code movie last month, I really like its story about back in the same time/situation over and over again. Here little bit story of this movie written by rcs0411@yahoo.com published on IMDB

Colter Stevens an American Army helicopter pilot whose last memory is flying in Afghanistan, wakes up on a commuter train. But he discovers he has assumed the identity of another man. 8 minutes later the train explodes and Stevens finds himself in some kind of pod. He then talks to someone named Goodwin who tells him he has to go back and find who the bomber is. He is sent back and is going through the whole thing again and tries to find who the bomber is but fails and the bomb goes off and he is back in the pod. He is sent back again and still can’t find out anything…

Jake Gyllenhaal as Colter Stevens, he was so good in this movie. Eventhough He backs again and again to the train, we wont get bored because the movie just keep move by its plot story, no such as wasting time on unnecassry story. For some part there will be something like you can said “what the he** is this?” ” How comes?” something like that, but thats only a minor things. Let’s jump to the end of story, Colen Stevens finally can stay in his “new life” as somebody else with someone (and other train passangers) who actually already die bacause the train explosion in a real life.

Long long time ago, in 1993. There is a similiar movie story about an actor back to same situation again and again, Goundhog Day.

A weather man is reluctantly sent to cover a story about a weather forecasting “rat” (as he calls it). This is his fourth year on the story, and he makes no effort to hide his frustration. On awaking the ‘following’ day he discovers that it’s Groundhog Day again, and again, and again. First he uses this to his advantage, then comes the realisation that he is doomed to spend the rest of eternity in the same place, seeing the same people do the same thing EVERY day. Written by Rob Hartill

I don’t like this movie very much 🙁 I don’t like how many times the main actor did a same mistake again and again like he didn’t learn something from his past! Not because you will back again on same situation you can do a same thing, especially when the thing is a bad thing, huh! This is what I call “such as wasting time story” Likes we know where this movie will going to the end but the director or someone who take responsibility likes their audience to going around and around before they reach the final line, no point! But I appreciated in 1993 they already created story idea about back to the past over and over again like this 🙂

We are not finish yet

Here another movie I want relate it to Source Code. Created in 2005  The Jacket with Adrien Brody blast my movie mood! If Colen Stevens on Source Code back to the past over and over again to finish his mission, here Jack Starks ( Adrien Brodly) can go to the future again and again to finish his mission too 🙂

The film centers on a wounded Gulf war veteran who returns to his native Vermont suffering from bouts of amnesia. He is hitching and gets picked up by a stranger, things go pear shaped when a cop pulls them over and is murdered by the stranger. The vet. is wrongly accused of killing the cop and lands up in an asylum. A quack doctor prescribes a course of experimental therapy, restraining him in a heavy duty straight jacket-like device, and locks him away in a body drawer of the basement morgue. During course of his treatment he gets flashbacks and visions of his future , where he can foresee he is to die in four days time. The catch is he doesn’t know how. Thus commences the classic race against time. Written by Austin4577@aol.com

I don’t know if Jack can stay in his “future life” like Colter Steven, The movie end with unclear answer… will he or he will dissapear when he finally really die on reality (reality on this movie :)) actually there are so many conclutions we can make for this movie, that’s another reason I like this movie, we can let our imagination to create the end of the story.

So, after watching this 3 movies. I’m suspicious if Source Code story is colaboration between Groundhog Day and The Jacket story ( off course only about time, repeatedly and transcend from reality ), hehehe… Maybe I’m wrong, but thats what I can tell after I watched them all!

From IMDB

YuTan

MovieLover

The Road Home

[MovieTalks]

Title : The Road Home / Wo de fu qin mu qin = Ayah Ibu ku

Year : 1999

Director : Zhang Yimao

Star : Zhang Ziyi , Honglei Sun

Zhan Ziyi masih lugu & imut begini tahun 1999

Dasar hobby foto jadinya kalo gua nonton film, pasti yang bikin gua memuji-muji heboh sebuah film salah satunya adalah pengambilan gambar/ angle kamera dari film tsb yang gua nilai keren & apik. Film ini salah satunya… yang gua lihat sangat memperhatikan angle kamera & komposisi, apalagi permainan dof & wide angle-nya, beuhhh…. cantik banget! Ini sih salah satu kelebihan & kekuatan film ini tp yg mau gua review adalah semuanya! hehe…

Kalo film kilas balik, biasanya adegan kilas balik yang dibuat hitam putih. Nah nih film agak keluar dari pakem… kilas balik-nya malah vivid colour, heheh… Sutradaranya ‘iseng’ banget sih… & seperti pd umumnya film kilas balik tentu ada narator yang menemani, bisa si tokoh langsung (yg biasanya sudah tua) atau pemeran lain, di film ini yg jd narator adalah anak dari tokoh utamanya… dia menceritakan kisah saat kedua orang tuanya bertemu + jatuh cinta, alunan kata & cerita dari sang anak ntah kenapa terasa amat menyentuh hati, ap karena sang Ayah sudah meninggal? ntahlah.. kalo kalian nonton, mungkin bisa menangkap maksud gua ini 🙂

Kisahnya sendiri sebenarnya sederhana & simple. Tp ditangan seorang Zhang Yimao napa jd super keren begini? cerita jadi begitu kuat & melekat diingatan, salut banget deh Om Zhang! *sembah-sembah* berikut kutipan kata Sang Sutradara :

This is a film about love, about family and about the love between the members of a family. A simple village girl falls in love with a primary-school teacher, and their love story unfolds during a particularly difficult period in China’s modern history. In the past, artists have tended to deal with this period in a rather serious and analytic way, but I prefer to use more poetic and romantic methods to tell this pure and simple love story. It was just this kind of true love which enabled us to survive such difficult periods in our past.

Dikisahkan diawal cerita dalam hitam putih, seorang anak pulang ke kampungnya karena Sang Ayah meninggal, Si Ibu yang masih memegang tradisi China bersih kukuh untuk membawa pulang Sang Suami dalam peti mati ke rumah dr  RS, konon supaya yang meninggal ingat jalan pulang kerumah (saat ini masih ada yang melakukan, dr rumah duka sebelum ke tempat pemakaman… sengaja mobil melintas dulu didepan rumah ybs) yg jadi masalah adalah kondisi saat itu hampir tidak memungkinkan karena sedang winter, jarak yang jauh, sang istri gak mau pake mobil & tidak ada cukup banyak anak muda di kampung tersebut, hanya sisa orang tua yang tentu gak kuat ngangkat peti segitu berat. Kegigihan sang Istri tentu ada alasannya, nah kalo sudah diceritakan kilas baliknya barulah kita mengerti mengapa dia begitu gigih.

Sang anak akhirnya bisa meyakinkan pejabat setempat untuk bantu koordinasi pemakaman ayahnya seperti yang diinginkan Ibunya, bahkan pada akhirnya banyak anak muda datang dr kota untuk ikut mengangkat peti secara bergantian & tidak mau dibayar, karena ini salah satu ucapan terimakasih & respect kepada Guru mereka ( Sang Ayah adalah Guru di desa tsb). Saat film meluncur ke kilas balik, layar seketika berwarna & muncullah wajah nan lugu Zhang Ziyi yg berperan sebagai sang Ibu ketika masih muda (18th) Konon film ini yang bikin Miss Zhang jd terkenal & setahun kemudian main di Crouching Tiger hidden Dragon (2000), wajar sih… permainannya apik, walau diawal terkesan ‘lebay’ & bikin gua uring-uringan hehe.. Nih cewe napa agresif gini sih?? huhuhu apalagi untuk ukuran jaman itu… mirip ulat cabe… bikin gua yang cewe agak tengsin gitu… apa jangan-jangan cewe kalo jatuh cinta tuh emang lebay begitu? LOL

Kisah dr pertemuan – akhirnya mereka jadian tidak akan gua ceritakan disini (kl penasaran bisa googling sih… takut jd spoiler buat yg memutuskan untuk nonton ^^) yang jelas mata akan dimanjakan dengan komposisi gambar yang menarik, 60-70% dalam wide screen… kerennnnnn hehhehe… ceritanya lumayan mengaduk-ngaduk suasana batin, kekuatan cinta yang begitu dalam seolah menyesakan dada, bisa bikin ketawa-ketawa juga loh liat reaksi dua  tokoh utamanya, liat muka pemeran cowoknya aja sudah bikin gua ngikik… ternyata model tampang cowok begini yang keren dimasa itu (LOL), yang ‘lemah’ hatinya siap-siap tissue aja… atau yang nonton sama pacar/suami/istri/pasangannya siap-siap pelukan aja, wahahahaha… ^^

Berikut cuplikan trailernya :

Music yang ada dalam film ini juga ciamik habis… semakin meremukan hati #halah Ibarat kalo makanan, ini film jenis makanan yang porsi kandungan tiap jenis bahannya pas, dimakan mantap rasanya dimulut & dihati, gak bikin terlalu kenyang juga gak kedikitan… selesai makan seolah rasa & lezatnya terus ada diujung lidah… mirip saat gua makan hati angsa diJepang tempo hari, LOL

Video dibawah adalah adegan hampirrrrrrr akhir dari film ini dimana sudah kembali ke masa hitam putih (masa kini di film tsb) <– tetap ya gua insist untuk gak bocorin isi tengah filmnya… Ha ha ha… biar kalian penasaran & segera cari DVD-nya. Sangat baik juga ditonton oleh para Guru-guru… Ini yang aku sebut Doing His/Her passion till dead!

YuTan