Love Power Dalam Sepotong Tempe

Tempe in ziplock (homemade) photo: yulianatan.com

If you tell me ten years ago that I will make Tempe by myself, I will look into your eyes, smile, poke your forehead with my index finger and say “Are you crazy? What on earth that you think I am ABLE to make homemade Tempe OR in what occasion that I NEED to make Tempe?!”

And here we are… June,  two thousand seventeen!!! I made my very first homemade Tempe! *tap my own shoulder* (you should see my face when I open my oven door to check the Tempe after 2 days, I believe my face glowing and my eyes almost pop out).

So Yutan, YOU are able to make Tempe now, what is the occasion that in 2017 you decided to make Tempe? What’s the urgency? You just challenging yourself or what?

Well, see the title above? All because of love. The mother love that breaks all the barriers. My daughter, Olivia who is 3 years old, love eating Tempe. Recently she is so picky about food. And Tempe is one of very limited foods that she willing to eat, happily, without any drama or left over.

Of course I can go to some Asian grocery stores for the Tempe but frozen Tempe in those stores are not fresh and don’t taste good in my opinion. In Toronto we do have fresh (by order) Tempe that taste good, very good in fact. But, it so far away from my place. So, I left no choice but have to be able to make one by myself.

I learned how to make it through some YouTube videos, including how to make the Tempe starter (ragi). I am so impressed by the end result and so grateful for those people who share the recipes online so people like me can make it.

The hardest process was to remove the soy bean’s skin. No easy or fastest way except if you have the machine. Believe me, I went through so many YouTube videos and websites and I decided to stop searching and start to peeling the skin 🙂

Lesson learned from this achievement is we are able to do almost anything beyond our comfort zone. We just need some purposes or motivations. If we can get some support, that would be even better.

I still cannot believe I made Tempe! Are you kidding me? Tempe? In Canada? In 2017? Haha.

Fresh Tempe with homemade Tempe Starter (ragi). Photo: Yulianatan.com

YuTan (the Tempe lover as well) ?

#13-365 Project

Tempe goreng tepung

 

Hari ini dunia pertwiteran heboh boh… erh, gak heboh2 banget sih, ya sebelas duabelaslah dengan Twitwar antara #MarssiaHaque dan Addie MS. Kalo perseteruan dua artis beken diatas yang bisa disimak melalui timline mereka, lebih merupakan ‘hiburan’ saja bagi yang mengikutinya. Nah tapi yang barusan kejadian hari ini atau kemarin malam waktu Indonesia, sedikit beda. Alih-alih bisa menikmati hiburannya, yang ada kaget/panik dulu.

Adalah campaign sebuah brand dengan memakai brand ambasador seorang komedian (?) bernama Ernest, dia tau-tau upload video ke Youtube yang menyatakan dia di culik. Iya di culik, dan dia sempat loh upload tuh video ke Youtube dengan singnal wi-fi yang terputus-putus. Biar lebih meyakinkan, signal Hpnya metong plus beberapa tweet jejeritan minta tolong, ha ha ha.

Konon, banyak yang panik. Terutama yang kenal atau followernya sendiri. Jelas-jelas dia tweet bilang “GUA GAK BERCANDA” ya jelas jd pada percaya dong kalo ini serius. Buat yang gak kenal sih ‘santai’ aja, lebih ke nyimak dulu. Eh tau-tau bener tuh, cuma bo ongan belaka.

Ketahuannya karena video yang di unggah ke Youtube diberi hastag “mini” “getaway” yang menurut orang-orang adalah campaignya Mini Cooper. Mbuh gak jelas, kalo pun iya masih gak kenapa-napa tuh brand, karena belum ada logo or whatever yang bisa memalukan namanya. Yang apes ya si brand ambasador yang dengan tololnya mau saja ‘terlibat’ ( dibayar) untuk campaign model macam begini. Yang orang-orang kesal dan kemudian bisa melampiaskan ke sesuatu ya apalagi kalo bukan ke si Ernest ini.

Kebayang gak kalo tiba2 gua di culik beneran, trus gua tweet minta tolong. Apakah lu lu pada bakal percaya dan segera memberi bantuan atau melacak keberadaan gua? semoga tidak jadi apatis ya, lagian sih kalo ampe di culik dan masih pegang Handphone yang masih nyala, mending call 911 atuh drpd ngetweet, kelamaan. Hehehe

Foto tempe diatas kagak ada urusannya sama blog malam ini. Foto sama isi blogkan nggak harus nyambung? #eaaa #ngeles.com

Have a nice weekend!

Yuli

 

Ps. Hastag pada video Youtube sudah di hapus, termasuk tweetnya si Ernest. Kalo mau tau detailnya, google aja. Banyak yang sempat print screen tweet dan youtubenya 🙂